Over Quadrivium
uadrivium is een ensemble dat zich specialiseert in de laat-middeleeuwse literatuur, in het bijzonder het Franco-Vlaamse repertoire uit de 14de en 15de eeuw. Deze geraffineerde en complexe muziek wordt tot leven gebracht met behulp van een uniek instrumentarium. Het ensemble voelt een sterke verbondenheid met deze stijlperiode, en koppelt dit aan een sterke intiutieve emotionele interpretatie.
Musicoloog/luitist Willem Mook waakt over de historische juistheid.
De eerste CD van het ensemble werd uitgebracht in 2009 met hun succesvol programma “La Cause est Amer”. In dit programma worden middeleeuwse liefdesgedichten uit Japan, gecomponeerd voor Quadrivium door Vlaams componist Janpieter Biesemans, gekoppeld aan middeleeuwse chansons uit de Lage Landen: “La Cause est Amer (the cause is bitterness / love), but the result is great delicacy and exquisite poetry: don’t hesitate to treat yourself to an hour of courtly love in the company of ensemble Quadrivium”
Meer info over de verschillende leden van Quadrivium kan je vinden door een kijkje te gaan nemen op hun persoonlijke websites: Ellen Delahanty, (www.ellendelahanty.com), Maaike Boekholt (www.la-primavera.nl), Bill Taylor (www.billtaylor.eu), Willem Mook (www.willemmook.com), Geert Van Gele (www.geertvangele.com).
Historisch Instrumentarium
et instrumentarium van Quadrivium recreëert het klankenpallet uit de laat-middeleeuwen. Enkel deze instrumententypes worden gebruikt, waarvan men met zekerheid weet dat deze bespeeld werden in die tijd: kleine types van middeleeuwse blokfluiten met cylindrische boring; kleine middeleeuwse luiten, bespeeld met plectrum zowel als met de vingertoppen; gotische harpen die gebruik maken van de onconventionele, doch sterk gedocumenteerde braypinnen; organetto (klein orgeltje), vedel en psalterium. Alle snaarinstrumenten zijn besnaard met darmsnaren, afgezien van het psalterium dat met bronze snaren is bespannen. De gebruikte stemming in het ensemble is de zogenaamde gemodifieerde Pythagorese stemming, zoals deze is beschreven in verschillende 15de-eeuwse bronnen.